Nyelvválasztó

Kapcsolat

Érdi Horvát Önkormányzat

Elnök: Weszelovits Istvánné

Telefon: 06-20/371-6566

Irodánk címe: 2030 Érd,
Alsó utca 1-3.

TÉRKÉP


Email: weszelovits.istvanneREMOVE@gmailREMOVE.com

Kérésére levélben értesítjük programjainkról!


Támogatóink

Emberi Erőforrás Minisztériuma

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Magunkról néhány szóban

 Városunkban 2002-óta működik a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. Érden többségében rác-horvát közösség él. Azok a leszármazottak, akiknek őseik a XIV- XV.század idején a délszláv területekről a jobb megélhetés reményében, majd a török elől menekülve érkeztek kisebb-nagyobb csoportokban a Duna menti falvakba ill a városokba,olykor ők maguk létesítettek falvakat néhány család letelepülése által.

 Fontos megemlíteni, hogy városunkban a mai napig érkeznek és telepednek le magyarországi horvát településekről jött lakosok, a főváros vonzása és a munkalehetőség miatt. Jó magam is 1986-óta vagyok érdi lakos. Édesanyám és férjem magyarországi horvát faluból, Szentpéterfáról származnak.2002-óta veszek részt a nemzetiségi feladatokban. Az első ciklus elnöke Kubatov István szólított meg minket és kérte a segítségünket a szervezésben. 2006-óta vagyok az Érdi Horvát Önkormányzat képviselője az utolsó ciklusban, és jelenleg elnökként szervezem és segítem az Önkormányzat munkáját.

 Testületünk 3 főből áll, Nagy Istvánné /Éva/, Hudák Ágnes és jó magam Weszelovits Istvánné /Ágnes/ Programunkat az Állami költségvetés Működési és Feladatalapú támogatása biztosítja. Az idei évben az Emberi Erőforrás Minisztérium által kiírt és elnyert pályázatok útján befolyt összegek is nagymértékben hozzájárultak a megvalósult programjainkhoz. A környező települések horvát közösségei a hagyományőrző kultúrájukkal segítik a fejlődésünket, ezzel együtt hozzájárulnak a rendezvényeink sikeréhez.

 2012-ben támogatásunkkal megalakult az "Igraj kolo" rác-horvát tánccsoport, melynek jelenleg 15 fő a létszáma, és vezetője Turai Ildikó. Viseletüket Önkormányzati támogatás biztosítja.

 Büszkén mondhatjuk, hogy nemcsak a hagyományőrző műsorukkal, hanem a személyes közreműködésükkel is képviselik városunkat és viszik hírnevét a vidéki ill fővárosi rendezvényekre is, melyet ezúton is köszönünk! Rendezvényeink egyre sikeresebbek, köszönhető ez annak, hogy sok a civil segítség és támogatás.

Programjaink: Rác-horvát Bál, Mohácsi-Busójáráson való részvétel, Szőlővirág Ünnepen való részvétel gasztronómiával és műsorral, Alsó utcai utcabálon horvát hagyományőrző műsor szervezése, Horvát nemzetiségi nap, Adventi program, Anyaországgal és a környező Horvát nemzetiségi Önkormányzatokkal való kapcsolattartás, Városi rendezvényeken való részvétel.